logo
备考资讯 提分课程 答疑社区
登录
注册

GMAT OG

视频解析

OG不会?题题都有资深
讲师解析

立即查看

测试进行中

水平速测

多维度测试15min,测出你的
GMAT水平

去测试

010691

题库总题数

解析库

当前正在浏览人数:
915

去解题

查看换库信息
领取最新机经

立即查看

全国考位
即刻查询

查考位

申友雷哥GMAT

备考服务
为什么选择

申友雷哥GMAT?

课前

BEFORE CLASS

  • 01

    课前测评,了解情况,获取针对性学习计划

  • 02

    领取内部学习资料、了解课程安排以及服务内容

  • 03

    领取学习、复习计划,完成开课前内容学习

课中

IN THE CLASS

  • 01

    实时反馈学习结果,及时调整学习、复习计划

  • 02

    及时完成课后学习内容、以及课上知识点复习

  • 03

    学习问题反馈,及时给到老师在课上予以解答

课后

AFTER CLASS

  • 01

    根据同学学习情况,提供课后学习计划、冲刺学习计划等

  • 02

    保障课后服务执行到位(答疑服务、课程回放、后续课程、报名指导等)

  • 03

    考试后免费分析成绩和提供专业的针对性提升方案

双系统教学体系

三重保障 为700+保驾护航

五阶段全程陪伴

科学的课程设计,10年教学经验积累,实力研发针对GMAT考试规则的课程体系

核心方法

数学4大考点,27个知识点;SC8大考点,
7种核心关系,CR5大推理模型8大题型;
RC6种阅读关系3大类考点。

解决突破

方法灵活应用,轻松应对各类考点的高阶
难题。

核心方法课

针对GMAT考试分项,搭建解题框架,
逐一击破考点。

解决突破课

针对各种考点变化,构造解题思路,
灵活应对各类高阶难题。

硬核资深讲师团队+全班型覆盖

资深教师阵容,每一位老师都有丰富的教学、授课经验。 课程选择丰富,适合自己的才是最好的。

GMAT资料合集;执行保障300难题/OG中文解析;1对1学管老师;私人订制学习计划; 学习进度分析报告;考前机经课;资深讲师解答; 学习社群;刷题/单词APP;仿真模考系统; 换库日历;考位查询小程序。

科学课程体系,整体提升出分效率。 紧跟GMAT考点,构建解题思维,课前课中课后三阶段全程聚焦学习进度。

1对1个性化复习方案,每周定期跟进,动态调整复习节奏

每日学习计划

  • 根据学生基础情况和目标分,制定每日学习计划,落实到小时/天。
  • 并详细安排每周主修课程,单项刷题和错题回顾以及看课做题时间规划。

每周两次跟进

  • 学管老师每周定期与学生保持联系,实时跟进备考进度,学习进度。
  • 并分析学习情况,薄弱项,学习问题等反馈老师,课上及时得到解答。

动态调整复习节奏

  • 根据学生备考进度,针对薄弱项,实时的科学的调整学生备考计划。
  • 并根据课堂知识点的吸收、掌握情况,实时调整课程的学习节奏。

全程监督辅导

  • 从成为申友雷哥网GMAT学员开始直至考出满意分数,
  • 服务期限内,学管老师全程跟进监督学习,课后辅导、解答备考疑惑。

1v1个性化复习方案

  • 学管老师根据学员基本情况,一对一定制科学的备考学习、复习计划。
  • 包含:资料使用、课程安排、科学刷题、错题回顾等。

申友雷哥GMAT优质课程备份

雷哥GMAT 700分菁英进阶面授课

强化冲刺训练 讲解核心答题方法与技巧运用

时间:周末开课或者连续授课

查看详情

雷哥GMAT高分直达班

巩固各科考点,突破高分难题,梳理核心解题逻辑及提分解题思路

时间: 周末、晚班滚动开班

查看详情

雷哥GMAT一对一定制课

因材施教,薄弱补强 重点点拨,突破瓶颈,高效提分

时间:定制开课

查看详情

雷哥GMAT经典强化方法课

全面讲解各科必考知识点与答题方法,加强实战解题能力,全程跟进备考

时间:周末、晚班滚动开班

查看详情

雷哥GMAT 16天寒暑假封闭面授班

16天高效全封闭面授教学,沉浸式学习,短时巩固提分

时间:寒暑假

查看详情

雷哥GMAT考前抢7课

考前冲刺训练,解决复习瓶颈问题

时间:周内晚班

查看详情
更多课程

申友雷哥GMAT热门公开课

03-27

GMAT SC易错考点打卡提升营

开课时间:03-27 09:00

授课老师:Verna

03-10

直播课 | GMAT改革,考生应该如何应对?

开课时间:03-10 10:00
授课老师:Cheryl
查看更多 >

12-17

GMAT数学刷题营

开课时间:12-17 11:35
授课老师:Jessica
查看更多 >

申友雷哥GMAT高分时刻

申友雷哥GMAT讲师

申友雷哥GMAT备考宝典

最新资讯

备考干货

高分经验

课程资讯

更多资讯

申友雷哥GMAT面授地址

MAT+旨在更好的服务于用户帮助学生能够快速上分,现已在上海、北京、广州、成都、武汉等地开设分公司
考生可以更好的于GMAT+面对面互动学习

上海申友教室
上海市徐汇区文定路208号德必徐家汇WE艺术楼2楼205

北京申友教室
北京市朝阳区雅宝路7号 E园EPARK大厦504

长沙申友教室
湖南省长沙市开福区万达广场-C3 1510室

广州申友教室
广州市天河区体育东路116号财富广场西塔1206

重庆申友教室
重庆市渝中区邹容路68号大都会广场16楼1603-1604室

青岛申友教室
青岛市南区香港中路36号招银大厦1006

成都申友教室
四川省成都市锦江区春熙路街道梓潼桥正街25号西部文化产业中心7-8楼

武汉申友教室
湖北省武汉市洪山区珞喻路889号光谷融众国际23层2302室

申友雷哥GMAT高分教材

  • 申友GMAT长难句之光

  • GMAT阅读高分攻略

  • 申友GMAT语法真题名师解析

  • 申友GMAT700+系列阅读紫皮书

  • 申友GMAT第九代教材,CR+Q+IR部分

  • 申友GMAT第九代高分教材,AWA+RC部分

免费领取高分教材

THINKU GIFT PACKAGE

申友教育助力大礼包

福利正在发送中...

资料小助手会在6个小时内给您发送奖励

二维码

您也可以扫码添加小助手,获取更多内部资料

吉祥物小蜜蜂

关注公众号

公众号

扫码关注申友雷哥GMAT公众号

立即获取12GGMAT核心资料

微信咨询

申友在线咨询二维码图片

扫码添加申友雷哥GMAT官方助手

立即咨询GMAT网课面授课程

联系申友雷哥 全国免费咨询热线: 400-1816-180

Copyright © 2021 All Right Reserved 申友雷哥教育 版权所有 沪ICP备17005516号-3 免责声明 互联网经营许可证编号:沪B2-20210282

【托福Official阅读解析】-Official14托福阅读Passage2Maya Water Problems文本+题目原文+答案解析【雷哥托福】-雷哥托福官网
log图标

toefl.viplgw.cn

  • 使用手机注册
  • 使用邮箱注册
  • 手机号不能为空!

    验证码不能为空!

    用户名不能为空!

    密码不能为空!

  • 邮箱不能为空!

    验证码不能为空!

    用户名不能为空!

    密码不能为空!

已有账号? 登录到雷哥托福
log图标
  • 使用手机找回密码
  • 使用邮箱找回密码
  • 手机号不能为空!

    验证码不能为空!

    密码不能为空!

  • 邮箱不能为空!

    验证码不能为空!

    密码不能为空!

加入生词本

listen

英['lɪs(ə)n] 美['lɪsn]
vi. 听,倾听;听从,听信
n. 听,倾听

已添加
×

我要举报草莓小菇凉评论

用户头像
草莓小菇凉:说的非常好,十分有道理,棒棒棒!

06-08 15:44:55

请选择举报类型:

举报电话:400 1816 180    举报QQ:2095453331
×
logo图标
分享到雷哥托福

分享成功图标分享成功

邀请名师点评成功,管理员正在安排老师进行点评。

继续做题 返回首页
支付雷豆失败图标 雷豆余额不足 购买雷豆 返回
报告题目错误
请选择错误类型:
请描述一下这个错误:

取消

下载雷哥托福APP

你的托福备考神器

雷哥托福

雷哥网托福APP

你的托福备考神器

去下载

Official14托福阅读Passage2Maya Water Problems文本+题目原文+答案解析【雷哥托福】

2019-01-27 11:39:40 发布 来源:雷哥托福

TPO14托福阅读Passage2Maya Water Problems文本+题目原文+答案解析


Maya Water Problems

To understand the ancient Mayan people who lived in the area that is today southern Mexico and Central America and the ecological difficulties they faced, one must first consider their environment, which we think of as "jungle" or "tropical rainforest." [■] This view is inaccurate, and the reason proves to be important. [■] Properly speaking, tropical rainforests grow in high-rainfall equatorial areas that remain wet or humid all year round. But the Maya homeland lies more than sixteen hundred kilometers from the equator, at latitudes 17 to 22 degrees north, in a habitat termed a "seasonal tropical forest." [■] That is, while there does tend to be a rainy season from May to October, there is also a dry season from January through April. If one focuses on the wet months, one calls the Maya homeland a "seasonal tropical forest"; if one focuses on the dry months, one could instead describe it as a "seasonal desert."  [■]

From north to south in the Yucatan Peninsula, where the Maya lived, rainfall ranges from 18 to 100 inches (457 to 2,540 millimeters) per year, and the soils become thicker, so that the southern peninsula was agriculturally more productive and supported denser populations. But rainfall in the Maya homeland is unpredictably variable between years; some recent years have had three or four times more rain than other years. As a result, modern farmers attempting to grow corn in the ancient Maya homelands have faced frequent crop failures, especially in the north. The ancient Maya were presumably more experienced and did better, but nevertheless they too must have faced risks of crop failures from droughts and hurricanes.  

Although southern Maya areas received more rainfall than northern areas, problems of water were paradoxically more severe in the wet south. While that made things hard for ancient Maya living in the south, it has also made things hard for modern archaeologists who have difficulty understanding why ancient droughts caused bigger problems in the wet south than in the dry north. The likely explanation is that an area of underground freshwater underlies the Yucatan Peninsula, but surface elevation increases from north to south, so that as one moves south the land surface lies increasingly higher above the water table. In the northern peninsula the elevation is sufficiently low that the ancient Maya were able to reach the water table at deep sinkholes called cenotes, or at deep caves. In low-elevation north coastal areas without sinkholes, the Maya would have been able to get down to the water table by digging wells up to 75 feet (22 meters) deep. But much of the south lies too high above the water table for cenotes or wells to reach down to it. Making matters worse, most of the Yucatan Peninsula consists of karst, a porous sponge-like limestone terrain where rain runs straight into the ground and where little or no surface water remains available.  

How did those dense southern Maya populations deal with the resulting water problem? It initially surprises us that many of their cities were not built next to the rivers but instead on high terrain in rolling uplands. The explanation is that the Maya excavated depressions, or modified natural depressions, and then plugged up leaks in the karst by plastering the bottoms of the depressions in order to create reservoirs, which collected rain from large plastered catchment basins and stored it for use in the dry season. For example, reservoirs at the Maya city of Tikal held enough water to meet the drinking water needs of about 10,000 people for a period of 18 months. At the city of Coba the Maya built dikes around a lake in order to raise its level and make their water supply more reliable. But the inhabitants of Tikal and other cities dependent on reservoirs for drinking water would still have been in deep trouble if 18 months passed without rain in a prolonged drought. A shorter drought in which they exhausted their stored food supplies might already have gotten them in deep trouble, because growing crops required rain rather than reservoirs.


TPO14 托福阅读Passage2 Maya Water Problems 题目


Question 1 of 13: Why does the author call the Mayan homeland both a “seasonal tropical forest” and "seasonal desert”?

A. To illustrate how the climate of the Mayan homeland varied from region to region

B. To explain how the climate of the Mayan homeland is similar to that of a jungle or tropical rainforest

C. To emphasize the vast size of the area that comprised the Mayan homeland in ancient times

D. To make the point that the Mayan homeland is climatically more complex than is generally assumed


Question 2 of 13: Which of the following is NOT mentioned in paragraph 2 as a difference between the northern and southern Yucatan Peninsula?

A. The annual rainfall was greater in the south.

B. The population density was lower in the north.

C. Agricultural productivity was greater in the south

D. Rainfall was more unpredictable and variable in the south.


Question 3 of 13: Which of the following statements about ancient and modern agriculture in the Yucatan Peninsula is supported by paragraph 2?

A. Modern agricultural methods have solved many of the ancient problems of farming in the Yucatan Peninsula.

B. Ancient Mayan farmers may have been somewhat more successful at farming in the Yucatan Peninsula than farmers are today.

C. Farming today is easier than in the past because environmentalchanges in the Yucatan Peninsula have increased available rainfall

D. The Yucatan soils in which ancient farmers worked were richer, more productive, and thicker than they are today.


Question 4 of 13: The word "paradoxically” in the passage is closest in meaning to  

A. usually

B. surprisingly

C. understandably

D. predictably


Question 5 of 13: The phrase “The likely explanation" in the passage refers to the explanation for why

A. the southern Maya areas received more rainfall than the northern areas

B. modern archaeologists have difficulty understanding ancient droughts

C. water problems were most severe in the wet south

D. land surface in the south is so high above the water table


Question 6 of 13: Which of the following statements about the availability of water in the Mayan homeland is supported by paragraph 3?

A. The construction of wells was an uncommon practice in both the north and the south because it was too difficult to dig through the karst.

B. In most areas in the north and the south, rainwater was absorbed directly into the porous karst.

C. The water table was an important resource for agriculture in both the north and the south of the Yucatan Peninsula,

D. The lack of surface water in both the north and the south was probably due to the fact that most of it was quickly used up for agricultural purposes.


Question 7 of 13: According to paragraph 3, why was the southern Mayan homeland hard to farm?

A. The presence of numerous sinkholes and wells interfered with farming.

B. Southern soil lacked the depth crops needed for growth.

C. Underground water was too far below the surface to reach.

D. The presence of karst caused frequent flooding.


Question 8 of 13: Which of the sentences below best expresses the essential information in the highlighted sentence in the passage? Incorrect choices change the meaning in important ways or leave out essential information.

A. Southern Maya populations obtained the water they needed for the dry season by collecting and storing rainwater in sealed depressions.

B. The Maya are credited with creating methods for modifying natural rainwater and storing it.

C. Leaks in the karst caused difficulties in the creation of reservoirs, which were needed to store water for the dry season.

D. Southern Mayans were more successful at collecting rain than storing it during dry seasons.


Question 9 of 13: What can be inferred from paragraph 4 about how residents of Tikal met their needs for water and food during most periods of drought?

A. They depended upon water and food that had been stored for use during the dry season.

B. They obtained drinking water and water for crop irrigation from Coba dikes.

C. They located their population centers near a lake where water was available for drinking and watering crops.

D. They moved locations every 18 months to find new croplands and water sources.


Question 10 of 13: The word "prolonged" in the passage is closest in meaning to

A. unusual

B. unexpected

C. extended

D. disastrous


Question 11 of 13: The word "exhausted" in the passage is closest in meaning to

A. used up

B. reduced

C. wasted

D. relied upon


Question 12 of 13: Look at the four squares [■] that indicate where the following sentence could be added to the passage. Where would the sentence best fit? Click on a square to add the sentence to the passage.

The difference between the two climates challenged the Maya who had to deal with both.

A. This view is inaccurate, and the reason proves to be important. 

B. Properly speaking, tropical rainforests grow in high-rainfall equatorial areas that remain wet or humid all year round. 

C. That is, while there does tend to be a rainy season from May to October, there is also a dry season from January through April. 

D. From north to south in the Yucatan Peninsula, where the Maya lived, rainfall ranges from 18 to 100 inches (457 to 2,540 millimeters) per year, and the soils become thicker, so that the southern peninsula was agriculturally more productive and supported denser populations.


Question 12 of 13: Directions: Select from the seven phrases below the phrases that correctly characterize the southern Mayan homeland and the phrases that correctly characterize the northern Mayan homeland. Drag each phrase you select into the appropriate column of the table. Two of the phrases will NOT be used. This question is worth 3 points.

Southern Mayan homeland

Northern Mayan homeland

Answer Choices

A. City of Tikal

B. Predictable rainfall

C. High above water table

D. Used reservoirs

E. Obtained water from wells

F. Dramatically improved corn crops

G. Had comparatively thin layer of soil

 

TPO14 托福阅读Passage2 Maya Water Problems真题解析


Question 1 of 13

正确答案:D

解析:根据“tropical forest” 看到第一到第四句,根据“seasonal desert”定位到原文最后一句;大意就是说通常我们认为是“jungle”或者“tropical rainforest”,但是这种观点不是特别精确,因为典型的tropical rainforests的地理分布和Maya的是不一样的。第五句接着说到,五到十月,是雨季;一到四月又干旱,看你关注季节的什么点,那就是什么气候。综上所述,就是又有雨季又有旱季,所以选择D选项,说明Maya地区气候复杂。


Question 2 of 13

正确答案:D

解析:排除法。A选项比较rainfall 定位到第二段第一句,从北到南,降雨量从18 inches到100 inches,也就是南方降雨量大,A正确,不选;B选项关键词是population density,第一句的后半句,说到southern peninsula的农业更发达,人口更密集,也就是说北边人口密度小一些,B正确,不选;C选项,在分析B选项的时候已经说明了,也正确,不选;D选项原文说的是“But rainfall in the Maya homeland is unpredictably…”不是比较南北的降雨量的不可预计,属于信息杂合的错误。


Question 3 of 13

正确答案:B

解析:关键词是agriculture,回归到段落的“As a result…”(Q2定位信息只提及了southern peninsula的农业更发达)。因为降雨量年年都不一样,所以很难预测来年的降雨量,结果就是尝试在古玛雅homelands种植corn的现代农民在农耕种植上经受了更多的失败,尤其是在北方。然后结论说:古玛雅农民被认定在面对不同降雨量的这种气候变因时更有经验,做得更好一些,但是他们肯定也因为恶劣的气候也遭受过失败的风险。也就是在同样的问题上,是古玛雅农民做得更好。对应B选项。


Question 4 of 13

正确答案:B

解析:paradoxically“矛盾地;反常地”,所以正确答案是B。原句说尽管玛雅南部的降雨更充沛,但缺水问题却更严重,如果降雨量大,按理说缺水问题应该很少或者没有才对,但文章说很严重,所以是“矛盾地,反常地”,或者“令人吃惊的”,答案B。


Question 5 of 13

正确答案:C

解析:根据题干定位原文段落的前三句;说到虽然南方降雨量充沛,但是缺水问题更严重。所以The likely explanation解释的是“为什么本来湿润的南部地区的缺水问题比干燥的北部地区更严重。”

 

Question 6 of 13

正确答案:B

解析:题目问的是整个段落支持论证了哪个选项,根据选项做排除法。A选项的The construction of wells定位到原文段落的倒数三句,原文提及,因为地势原因,北部打井容易,南部难,A选项错误; B选项porous karst为定位信息点,对应原来段落的最后一句,Yucatan Peninsula大部分地区是喀斯特地貌,一种多孔的海绵样的石灰岩地形,表面无法累积水,直接被多孔的地貌吸收走了,所以B选项正确,保留;C选项对应定位至第三句和倒数第二句,没有提及water table的重要性;D选项说到的surface water只有最后一句说到,原因和结果也没有提到。综上所述,选择B选项。

 

Question 7 of 13

正确答案:C

解析:题目问的是为什么对于玛雅南部人来说,农耕变得很困难。回归段落,我们可以看到段落一开始就在说南方虽然降雨量多,但是其实比北方缺水,然后开始解释“The likely explanation…”(参见Q5),说到的是地势差异和地貌差异,所以针对这个why也可以看成对likely explanation的解释;因为原文用大量文字说南北的地下水面,说北部地表距离地下水面近,打井容易所以不干旱,南部相反,综合分析,选择C选项。

 

Question 8 of 13

正确答案:A

解析:看高亮句句子逻辑和主句成分,The explanation is that the Maya excavated depressions and then plugged up leaks in the karst by plastering the bottoms of the depressions in order to create reservoirs. 玛雅人挖掘洼地,通过填补洼地的底部来创造蓄水池,从而阻塞漏水的缝隙。然后蓄水池有一个非限制性定语从句来修饰,是用来收集雨水和干旱季节储存以备不时之需的。综上所述,转换句应该能体现原句的目的状语从句的部分,而且主句主语不应该有变化,所以选择A选项。


Question 9 of 13

正确答案:A

解析:关键定位词是residents of Tikal,定位原味段落“But the inhabitants of Tikal…”句中的“dependent on reservoirs for drinking water would still have been in deep trouble if 18 months passed without rain in a prolonged drought.”锁定了A选项为正确答案。


Question 10 of 13

正确答案:C

解析:prolonged“延长的,长期的”,所以答案C“延伸,延长,长期”正确。从单词本身看,pro表“向前”,long是“长”,所以能够推出“延长”的意思。原句说如果干旱时间怎么样,依靠reservoir的人们还是会有问题,结合long肯定是干旱时间长了,储水池里的水就没有了,于是就有问题了,所以C是答案。

 

Question 11 of 13

正确答案:A

解析: exhaust“消耗,用光”,所以答案是A“用光”。接上题,原文提到短期的干旱就会怎么样他们的食物储备,因为生长的农作物需要的是降水不是水池,后文提到农作物,肯定是食物没有了才说到农作物的生长,所以正确答案是A。

 

Question 12 of 13

正确答案:D

解析:注意插入句子的“The difference”,那么插入句的前文应该提及了不同,是关于“two climates”,而且这两种climates一定都介绍完了,符合这种情况的,只有D选项的位置。

 

Question 13 of 13

正确答案:

Southern Mayan homeland: ACD

A.City of Tikal

C.High above water table

D.Used reservoirs

Northern Mayan homeland: EG  

E.Obtained water from wells

G.Had comparatively thin layer of soil

解析:A选项对应第四段第二句,整段都在说south,所以对应south;C选项对应第三段,整段说south的water table高,所以这个选项应该属于south;D选项对应第四段的第三四句,也属于south;E选项对应第三段倒数第二句和第三句,说北部容易打井,南部不容易,所以这个应该属于north的;G选项对应第二段第一句说从北到南,土壤层越来越厚,所以北部薄,所以这个选项应该是north的。


全套TPO阅读原文+题目文本+答案解析手册(合计1300页文档),在雷哥托福微信公众号获取


雷哥托福上课详情请咨询老师

1、请联系官方QQ:2250281936;

2、请联系官方个人微信号:toefl12345;

3、请咨询官方电话:400-6021-727;


【使用提示】

1、雷哥托福在线直播课,不限地域,全球考生均可报名参与。

2、获取更多托福信息,请关注雷哥托福微信公众号:toeflgo 



分享:

发表评价

游客

●热门话题

  • 托福考试报名
  • 托福备考资料
  • 托福报名流程
  • 托福机经预测
  • 托福考试时间
  • 托福转考
  • 托福报名费用
  • 托福培训
  • 托福在线课程

更多托福最新咨询及福利,关注公众号,雷哥托福备考指南(ID:lgtoefl77)

lgtoefl77

托福备考效率不高?托福干货天天免费大放送;

备考提分有瓶颈?口语陪练和写作精批机会领取!

每周托福提分训练营、精品公开课、单词团等你啦~

加我,免费获取资料啦~

(lgtoefl77)